Side table pimpen - van landelijk naar stoer en modern!

Gepubliceerd op 18 september 2022 om 22:38

Stoere eyecatchers in je interieur met strakke lijnen en een simpele vormgeving. Je ziet ze vaak terugkomen in de huidige woontrends. Ik maakte een eigen variant van mijn oude landelijke side table. Binnen 1 dag heb ik deze kleine variant op de dressoir een volledige metamorfose gegeven waardoor ik nog langer kan genieten van dit mooie en functionele meubelstuk.

In deze blog neem ik je mee in het proces en laat ik je zien hoe je met minimale kosten en redelijk gemakkelijk iets moois kunt maken. Ik heb al veel kleine doe het-zelf-projecten (diy's) gedaan zoals kaarsenstandaars en vazen, maar dit was toch het grootste tot nu toe. Het was spannend om te beginnen, maar het viel in de praktijk reuze mee. En daarom denk ik dat je dit met weinig ervaring toch voor elkaar kunt krijgen. De spullen die je nodig hebt voor dit project vind je onderaan deze blog. 

Wegdoen is soms zonde!

Ik had dus een landelijke side table! Eigenlijk heb ik meerdere landelijke meubels, die ik een voor een de deur uitwerk, omdat ik toe ben aan een ander interieur. De salontafels zijn al weg. Nu was het de beurt aan de side table. In plaats van deze ook op marktplaats te plaatsen of bij het grof vuil, besloot ik de wandkast (want dat is het eigenlijk) te houden. Het formaat is namelijk perfect, alleen de look voor mij iets achterhaald. En bovendien was het tijd voor een grotere doe-het-zelf project. Dus ben ik vol goede moed aan de slag gegaan. Hieronder lees je de stappen die ik heb gezet om tot dit mooie resultaat te komen!

Stap 1: Schoonmaken en schuren
De eerste stap (nadat ik alle spullen eruit heb gehaald) was het schoonmaken en ontvetten van de kast. Je kunt daar het beste een spons en zeepwater gebruiken. Daarna ben ik aan de slag gegaan met schuren. Helaas heb ik geen elektrische schuurmachine. Die moet ik dan maar vragen voor mijn verjaardag. Ik heb de hele kast met de hand geschuurd. En hoewel noodzakelijk, is dat eerlijk gezegd niet mijn meest favoriete onderdeel van een doe-het-zelf project. Het schuren is vooral nodig om de nieuwe verflaag goed te laten hechten. Dus schuur altijd het object dat je gaat verven! Anders is het balen achteraf. 

 

Stap 2: Zijkanten van de tafel bedekken met dunne plankjes

De side table had aan beide zijkanten open stukken. Dat was mooi voor de landelijke look, maar voor deze nieuwe stijl niet meer. Deze moesten dus weg en plaatsmaken voor andere strakke zijkanten. Ik had ze kunnen wegzagen, maar data was teveel werk. Dus heb ik ze afgedekt met dunne plankjes, voordat ik met de uiteindelijke latjes aan de slag ging. De plankjes heb ik op maat laten zagen bij de bouwmarkt. Dat geldt ook voor de latjes die ik er later op heb bevestigd. Eigenlijk hoef je thuis zo goed als niet in de weer met een zaagmachines of iets dergelijks. De bouwmarkt kan voor een paar euro's alles voor je op maat zagen. Hoe fijn is dat?! De plankjes heb ik bevestigd met kleine schroefjes om een stevige achtergrond te hebben. 

 
Stap 3: latjes bevestigen en naden opvullen
De volgende stap was het bevestigen van de latjes. Ik heb geprobeerd exact af te meten hoeveel er nodig waren. Achteraf kwam ik er toch een paar te kort. Dus opnieuw naar de bouwmarkt voor een extra set latjes. Tussen de latjes heb ik ruimte gelaten van 1 centimeter voor een speels effect. Aan de voorkant van de side table heb ik ook over de poten latjes geplaatst. Hier was geen extra plankje nodig omdat de poten dik en solide waren. De latjes heb ik bevestig met bison kit. Deze kost een paar euro bij de Action. Natuurlijk kun je de kit ook bij een bouwmarkt kopen, maar dan ben je wel wat duurder uit. Uiteindelijk heb ik 3 tubes voor het hele project gebruikt. 

Tot slot heb ik de naden aan de zijkanten opgevuld met muurvuller. Normaal zou ik een houtvuller gebruiken, maar die kon ik niet vinden. En de muurvuller werkte net zo goed! De side table heb ik vervolgens een paar uur goed laten opdrogen. 

 

Stap 4: Schuren en schilderen 

Toen alles goed droog en stevig bevestigd was, ben ik de latjes nog een keertje lichtjes gaan opschuren om eventuele scherpen randjes weg te werken. Vervolgens heb ik de gehele side table, behalve de binnenkant en de top, zwart geschilderd. De binnenkant heb ik deels niet geschilderd omdat daar nog plankjes in gingen komen. De top wilde ik een andere kleur geven. Ik heb een roller gebruikt voor de grote oppervlakten en een dunne kwast voor de smalle stukken, zoals tussen de latjes en in de hoekjes. 


Stap 5: Binnenkant dichtmaken
Nadat ik het geheel zwart heb geschilderd, ben ik verder gegaan met de binnenkant. Want ook aan de binnenkant kon je nog sporen van de landelijke side table terugzien. Ik heb voor de binnenkant houten plankjes gebruikt, die ik ook weer op maat heb laten zagen bij de bouwmarkt. In totaal had ik vier kleine nodig voor de zijkanten aan de binnenkant en twee langwerpige voor de tussenplanken. De plankjes heb ik ook weer bevestigd met kit. En omdat de plankjes net zoals de latjes aan de buitenkant best wel licht wegen, is kit meer dan voldoende om het snel te laten hechten. De plankjes aan de binnenkant heb ik naturel gehouden maar wel voorzien van twee lagen vernis. Zo kan ik ze goed schoonmaken wanneer er stof of vlekken op komen. 

 

Stap 6: Toplaag verven

Tot slot heb ik de toplaag geverfd. Ik heb een terracotta kleur gemengd met wat witte en bruine verf om een soortgelijke naturelkleur te krijgen als de binnenkant. Het is weliswaar niet honderd procent gelijk, maar komt heel dicht in de buurt. En misschien dat ik in de toekomst nog besluit om ook de binnenkant te verven. Voor nu ben ik erg blij met het resultaat en geniet ik van een nieuw pronkstuk in mijn woonkamer. Ook ben ik erg blij met dit project en de uitdaging die ik met beide klushanden heb aangegrepen. Dit smaakt naar meer grotere projecten!

 

Ik hoop dat ik je voldoende geïnspireerd heb om zelf aan de slag te gaan. Een belangrijke tip: gooi nooit zomaar spullen weg omdat je erop uitgekeken bent. Met een beetje fantasie en creativiteit kun je er iets anders moois van maken waar je weer jaren plezier van kunt hebben. Bovendien helpen we met z'n allen zo een beetje die enorme afvalberg kleiner maken... en alle beetjes helpen, nietwaar? 

Tot een volgende creatie en volg me op Instagram voor meer inspiratie!

 


Benodigdheden:

  • MDF platen als onderlaag voor de latjes*
  • Dunne latjes als decoratie voor de zijkanten*
  • Dunne plankjes*
  • Verf voor hout (zwart glans)
  • Decoratieverf voor meubels (kleuren: terracotta, bruin, wit)
  • Vernis
  • 8 schroefjes voor bevestigen van de MDF platen
  • Bison kit
  • Muur/hout vuller
  • Schroeftol

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.