Kaarsenstandaards van klei

Gepubliceerd op 25 december 2022 om 17:13

Tijd voor een nieuwe blog! Dit keer twee kleine projecten voor wat variatie. Ik laat je zien hoe je met wat simpele stappen leuke eigentijdse en unieke kaarsenstandaards of kandelaars kunt maken met lucht drogend klei. Dit type klei hoef je dus niet te bakken, maar laat je gewoon ergens op een vensterbank drogen. De variaties in kaarsenstandaards zijn eindeloos! En de trend van handmade look decoratieve items voor het interieur bieden veel inspiratie om je eigen twist te geven aan een deco-item. En zoals je van me gewend bent: onderaan de blog staan alle benodigdheden. 

Kaarsenstandaard - gestapelde stenen

Stap 1: Klei kneden, opbollen en vormen

De eerste kaarsenstandaard bestaat uit drie bollen die lijken op drie opgestapelde stenen. De stenen moeten enigszins een natuurlijke uitstraling hebben en daarom hoeven ze niet gelijk te zijn. Integendeel! Ik heb de drie stenen ook laten verschillen in grootte en de vorm ook laten afwijken, zodat het wat natuurlijk en speelser oogt. In principe is het een natuurlijk proces en zullen ze (tenzij je alles meet en past ;-)) nooit gelijk zijn. 

Stap 2: Gaten uitdrukken in de bollen klei
Nadat ik de bollen heb gevormd, heb ik in iedere bol een gat gemaakt. Hiervoor gebruik ik een normale kaars, die ik door de bollen heen druk. Ik heb het gat iets ruimer gemaakt door met de kaars een beetje te draaien. Dit is nodig, omdat de kans bestaat dat de klei tijdens het droogproces een beetje kan krimpen. De onderste bol laat ik deels dicht. Ik druk de kaars niet helemaal door zodat er een bodem ontstaat.

Stap 3: Bollen vastlijmen en laten drogen

Vervolgens heb ik de bollen ongeveer een dag laten drogen. Het droogproces hangt ook een beetje af van hoe dik de klei is. De droge bollen heb ik vervolgens op elkaar gestapeld en vastgelijmd met een hete lijmpistool. Natuurlijk heb ik wel eerst gecheckt of de gaten goed op elkaar aansluiten zodat ik er later een kaars in kan doen. En de bol die niet volledig geperforeerd is komt onderaan.

Stap 4: Kaarsenstandaard verven
Tot slot heb ik de kaarsenstandaard een leuk naturel kleurtje gegeven. Hiervoor gebruik ik gewoon verf op waterbasis, want die droogt lekker snel. Je zou ervoor kunnen kiezen om de kaarsenstandaard daarna nog een beschermlaagje vernis te geven. Met een vernislaag is de verflaag beschermd tegen vocht. Bovendien kun je de kaarsenstandaard dan ook afnemen met een vochtig doekje. 

De eerste kaarsenstandaard is klaar. Op naar de volgende!


Kaarsenstandaard - schoteltje

Stap 1: Klei uitrollen en randje boetseren

Voor dit project gebruik ik weer dezelfde luchtdrogend klei. De klei is verkrijgbaar in de hobbyzaken, bij de Action of via de online shops. Ik heb ongeveer 200 gram klei genomen voor dit schaaltje. Allereerst rol ik de klei in een ronde vorm uit tot een dikte van
1 cm. Je kunt ook een steker gebruiken om een strakke cirkel te krijgen. Ik heb dat bewust niet gedaan, omdat ik het graag speels en wil houden. 

Vervolgens ben ik een randje gaan boetseren met mijn duim en vinger. Geen strakke randen maar een leuk speels randje. Met een beetje water heb ik het schaaltje en de rand een beetje gladder gemaakt. 

 

Stap 2: Ring uitrollen

Ik heb het schaaltje weggelegd en ben verder gegaan met de daadwerkelijke kaarsenhouder, waarin ik later de kaars in plaats. Hiervoor rol ik een lang stuk klei uit van ongeveer 7 cm, van 1 cm dik. Ik snijd met een schraper een rechthoek. Deze wikkel ik vervolgens om een kaars heen en maak de uiteinden met wat water vast. De kaars haal ik er daarna voorzichtig uit.

Nu heb ik een ring die ik op het schaaltje bevestig. Dit doe ik door kleine sneetjes te maken aan de onderkant van de ring en op de plek op het schaaltje waar ik de ring plaats. Vervolgens druk ik de ring voorzichtig op het schaaltje. Met een beetje water boetseer ik beide delen vast en laat het een dag goed drogen. Een andere optie is de losse delen eerst laten drogen en daarna met een beetje lijm vastplakken. 

Stap 3: Verfen

Tenslotte ga ik deze unieke kaarsenhouder een likje verf geven. Ik kies ook hier weer voor een neutrale kleur. Voor de randjes kies ik voor een taupe kleur. De basis (het grote deel) maak ik lichter door wit te mengen met de taupe kleur. Zo krijg je een leuk contrast. Voor de randen heb ik overigens een dun penseel gebruikt en voor de basis een kwast.  

 

Dit waren mijn twee mini projecten! Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om één van de twee kaarsenstandaards te maken. Laat het me weten door een reactie achter te laten of een mailtje te sturen. Ook als je vragen hebt over dit project. 

 

Tot een volgende creatie of volg me op Instagram voor meer inspiratie!


Benodigdheden:

  • Luchtdrogen klei
  • Acrylverf
  • Vernis
  • Deegrol
  • Kaars
  • Lijm
  • Schraper of mesje
  • Kommetje met wat water

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.