Transformeer je oude windlicht met klei!

Gepubliceerd op 31 december 2022 om 18:44

Oude windlichten hoef je niet weg te gooien. Je kunt ze heel simpel transformeren en een nieuwe look geven. Met wat klei en een likje verf kun je je oude windlicht gewoon nieuw leven inblazen en passend maken aan je nieuwe interieur! 

Mijn zusje heeft onlangs haar interieur aangepast. Dat betekende dat wat decoratie items niet meer pasten, waaronder een aantal windlichten. Ik vind het zonde om spullen weg te gooien, vooral als ze nog goed hergebruikt kunnen worden. Dus heb ik een van de windlichten onder handen genomen. Hopelijk inspireer ik je met deze blog om jouw spullen ook een tweede kans te geven. 

 

Stap 1: Afstoffen en bekleden met klei

Voordat ik aan de slag ging met klei heb ik eerst de oude windlicht goed schoongemaakt met een vochtig doekje. De hendel heb ik verwijderd. Wellicht gebruik ik die voor iets anders.

Daarna heb ik kleine beetjes klei om de stalen constructie gekneed. Omdat ik voor een robuuste handmade look wilde gaan, maakte het niet uit of het allemaal even recht en vlak was. Het is wel even een werkje geweest omdat ik de stukjes staal een voor een heb bekleedt. Maar met een kopje thee erbij is het geen straf! Het gepriegel heeft best wel een zen-effect.


Voor de onderkant heb ik een hele lap klei gebruikt. Deze heb ik eerst uitgerold en vervolgens om de constructie gewikkeld. Daarna heb ik het lichtjes aangedrukt. Het blijft wonderbaarlijk goed zitten. Nadat ik helemaal klaar was, heb ik de windlicht een dag laten drogen.

 

Stap 2: Gaten en barstjes vullen met klei of modelleerpasta
De volgende dag merkte ik op dat ik niet alle hoekjes goed had opgevuld met klei. De de onderkant waarvoor ik een lap klei heb gebruikt had wat kleine barstjes bij de naden. Op zich logisch, omdat klei dat droogt iets krimpt. Daarom heb ik zowel de gaatjes als de barstjes gevuld met wat modelleerpasta. Later kwam ik erachter dat het ook prima ging met de overgebleven klei. Wel moet je deze er dunnetjes overheen smeren. Met wat water kun je de oneffenheden gladstrijken. 

Ook nu heb ik de windlicht weer laten drogen. Een halve dag was genoeg.


Stap 3: Verven
Tot slot heb ik de windlicht geverfd. En omdat ik van neutrale kleuren houd, heb ik gekozen voor een klein beetje terracotta met veel wit. Zo ontstaat een warme beige kleur. Het verven kostte ook wel wat tijd omdat ik ook alle hoekjes moest meenemen. Maar het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf :)

Nu nog een kaars in het midden et voilà mijn nieuwe windlicht straalt als nooit te voren! 

 

TIP: je kunt deze windlicht ook gebruiken als bloemenvaas. Ik heb een cilindervormige vaas gekocht die er precies in past. Zo kan ik variëren met mijn windlicht. 


Benodigdheden windlicht:

  • Oude windlicht
  • Klei
  • Modelleerpasta (optioneel)
  • Wat water om de klei glad te strijken
  • Verf: Terracotta en wit
  • Kwast of penselen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.