DIY: zelf een kaarsenstandaard maken

Gepubliceerd op 4 januari 2023 om 21:32

Oude schalen en glazen zijn goed te gebruiken voor het maken van een kaarsenstandaard. Naast kaarsen kun je er ook andere decoraties opzetten of zelfs gebruiken als fruitschaal!
Ik vond een vrij unieke schaal van natuursteen in de kringloopwinkel voor maar 1 euro en 50 cent! Ook heb ik een leuk wijd uitlopend glaasje gevonden voor 50 cent. Van deze twee items kon ik een mooie kaarsenplateau maken, die ik voor minimaal een paar tientjes regelmatig tegenkwam in de welbekende woonwinkels. Lees hieronder verder hoe ik dit diy projectje heb uitgevoerd.

 

Stap 1: Schaal en glaasje aan elkaar bevestigen

Alle spullen die ik bij de kringloop koop maak ik eerst goed schoon met een vochtig doekje en wat zeep. In sommige gevallen worden spullen schoon aangeleverd bij de kringloop, maar vaak ook niet. En soms staan de spullen er al een tijdje, dus een doekje eroverheen kan geen kwaad. Ook de schaal en het glaasje heb ik dus eerst lekker opgefrist. Daarna heb ik de onderkant van het glaasje bevestigd aan de onderkant van de schaal. Zo creëer je een standaard op een voetje. Ik gebruik voor de zwaardere dingen vaak kit om er zeker van te zijn dat de onderdelen goed aan elkaar hechten. 

Stap 2: Kaarsenstandaard verven
Wanneer de schaal en het glaasje goed vastzitten kun je verder met de volgende stap. Hoewel deze stenen schaal best mooi was, heb ik het toch een likje verf gegeven om het beter te laten matchen in mijn interieur. En de kunstenaar in mijn kan maar moeilijk van de verf afblijven ;)

Wat ik vaak doe is verf mixen met baking soda om iets meer structuur aan de verf te geven. Zo krijgt de kaarsenstandaard een keramieken uitstraling. Je kunt trouwens ook andere substanties zoals bakpoeder of fijn (schelpen)zand gebruiken. In plaats van een kwast heb ik dit keer een sponsje gebruikt om kwaststreken te voorkomen. 

De verf kun je zo duur of zo goedkoop maken als je wilt. Omdat ik zelf ook schilder heb ik best wel een grote voorraad verf liggen met mooie kleuren van het merk Amsterdam. Deze meng ik vaak met een goedkopere witte verf. Maar daarnaast heb ik ook goedkopere verf liggen van bijvoorbeeld de Action. Als je goed bent met het mengen van verf, dan kun je gaan voor de goedkopere variant.

De kaarsenstandaard heb ik een dag goed laten drogen, voordat ik het een mooie plekje heb gegeven op mijn salontafel. Met een paar stompkaarsen creëer je zo sfeer en warmte in deze donkere dagen. 

 

TIP: je kunt deze kaarsenstandaard ook gebruiken als fruitschaal of er andere decoraties op plaatsen.  


Benodigdheden windlicht:

  • Tweedehandse schaal
  • Glaasje
  • Verf: Terracotta en wit
  • Sponsje 
  • Kit

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.