Terracotta schaaltje van luchtdrogend klei

Gepubliceerd op 31 juli 2022 om 17:17

In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je makkelijk een mooi en functioneel schaaltje van luchtdrogend klei kunt maken. Je hoeft de klei zoals de naam al zegt, niet te bakken in de oven. Je laat gewoon de lucht zijn werk laten doen. Lekker makkelijk! Het schaaltje is een mooi decoratief item én het is functioneel. Ik doe er mijn onderzetters in. Maar je kunt er ook je sleutels of mobieltjes in doen. Onderaan de blog staan alle benodigdheden. 

 

Stap 1: Klei uitrollen

Het terracotta schaaltje heb ik gemaakt van luchtdrogend klei. Deze klei kun je kopen in een hobbywinkel, online of bij de Action. Het fijne aan deze klei is dat het makkelijk te bewerken is en je het niet hoeft te bakken. Het enige dat je nodig hebt, is een beetje geduld. Je begint met het uitrollen van de klei. Ik gebruik daar een oude deegrol voor. Je kunt ook een fles gebruiken. De diameter is afhankelijk van het schaaltje dat je als mal gebruikt. Mijn schaaltje heeft een diameter van 25 cm. 

Stap 2: Uitsnijden cirkel en om het schaaltje vouwen
Nadat ik de klei heb uitgerold heb ik de schaal die als mal dient met de bovenkant naar beneden op de klei geplaats. Met een schaar (ik had geen mes bij de hand) heb ik rondom de schaal het overtollige klei weggesneden. Vervolgens heb ik de klei over de schaal gevouwen. Om te voorkomen dat de klei blijft plakken op de schaal, heb ik deze ingevet met wat zonnebloemolie. De klei druk ik goed rondom de schaal. 

 

Stap 3: Gaatjes maken voor het koord

Voordat ik het schaaltje wegleg om te drogen maak iknog gaatjes een halve centimeter onder de rand. Deze gaatjes zijn bedoeld om later het koord er door te halen en geeft een extra touch aan het schaaltje. Wanneer ik klaar ben leg ik het schaaltje minstens 24 uur weg om goed te laten drogen.

 
Stap 4: Een rand uitrollen voor het schaaltje
Wanneer het schaaltje is gedroogd maak ik nog een extra rand. Hiervoor rol ik het overgebleven klei in een lange pil. Natuurlijk kun je de lengte afmeten, maar ik heb het op gevoel gedaan. Extra klei snijd ik weg. Vervolgens leg ik de pil op de rand van het schaaltje. Met een beetje water maak ik de rand eerst vochtig om de pil te kunnen plakken. Aan de binnenkant kneed ik de pil goed tegen de rand aan zodat het één geheel wordt. De buitenkant laat ik robuust. 

 

 

Stap 5: Schaaltje verven

Nadat ook de extra rand goed droog is, heb ik het schaaltje een likje verf gegeven. ik heb gekozen voor de kleur terracotta van Home Deco te krijgen bij Action. Deze kleur matcht goed met het bruinrode koord en geeft een handwerk en landelijke uitstraling. Natuurlijk kun je gaan voor een kleur dat past in je interieur. 

 
Stap 6: Koord rijgen
Tenslotte heb ik het koord door de gaatjes geregen. Het koord is van kunstleer en had ik nog over van een ander project. De combinatie met klei maakt het schaaltje extra bijzonder! Eenmaal rond de rand, heb ik beide uiteinden geknoopt en het overtollig koord weggeknipt. 

Het schaaltje is klaar voor gebruik! Ik ben er blij mee. Ben benieuwd wat jij ervan vindt en of je voldoende inspiratie hebt om zelf aan de slag te gaan! Laat het me weten door een reactie achter te laten of een mailtje te sturen. Ook als je vragen hebt over dit project. 

 

Tot een volgende creatie of volg me op Instagram voor meer inspiratie!

 

Ps. Vind je het prettiger om het project in beeld en geluid te zien? Bekijk hieronder het filmpje. 


Benodigdheden terracotta schaaltje:

  • Luchtdrogen klei
  • Verf: terracottakleur
  • Kunstleer koord
  • Schaaltje dat dient als mal
  • Deegrol
  • Wattenstaafje
  • Kommetje met wat water

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.