5 manieren om je bloemenvaas te upcyclen!

Gepubliceerd op 13 januari 2023 om 19:16

Ben je uitgekeken op je bloemenvaas? Dan kun je twee dingen doen: je vaas bij het oud vuil (of liever naar de kringloop) of je pimpt je vaas op! Het pimpen of upcyclen (ofwel: creatief aanpassen zodat je het opnieuw kunt gebruiken) is helemaal in! Het is een goedkope oplossing om langer te genieten van je spullen, want je hoeft geen nieuwe te kopen. Daarnaast draag je als het goed is, ook je steentje bij aan duurzaamheid! Jij wordt er dus blij van, maar ook de wereld om je heen! Ik laat je graag 5 manieren zien hoe je je oude of saaie bloemenvaas kunt omtoveren in een nieuw en uniek item! 

 

1. Verf en baking soda of bakpoeder

Geef je bloemenvaas een likje verf. Gecombineerd met wat baking soda of bakpoeder doet het wonderen! Het ziet er gaaf uit en het is een goedkope oplossing! Ik gebruik deze combinatie dan ook best veel voor mijn diy projecten.  Ik kies namelijk de kleur die ik mooi vind en goed past in mijn interieur, zonder dat het me veel geld kost. Door baking soda aan je verf toe te voegen, zorg je voor extra structuur. Wanneer je een glazen vaas beschilderd dan lijkt het veel op keramiek. Wanneer je voor een natuurlijke of landelijke uitstraling wilt gaan dan is een goede optie!

 

2. Piepschuim

Bollenvazen zijn in! Je ziet ze in allerlei kleuren en maten. Ik vind ze erg leuk vanwege het speelse effect. Helaas zijn deze vazen best prijzig en niet voor iedereen beschikbaar. Gelukkig zijn er alternatieven om deze vazen voor een groot deel na te bootsen. Piepschuim leent zich daar goed voor. Je kunt ze in verschillende formaten kopen en de prijs is ook goed te doen. Ze zijn makkelijk door te snijden met een mesje. Omdat ze ook erg licht zijn, kun je ze makkelijk bevestigen op gladde materialen zoals glas. Daarna kun je ze verven, waardoor ze een geheel vormen met de vaas. Als je het goed doet, heeft niemand door dat het piepschuim is!

Let op: niet alle lijm is geschikt voor piepschuim. Door hitte of bepaalde chemische substanties kan de piepschuim smelten. Lees dus altijd goed de toepasbaarheid van de lijm die je koopt. In de beschrijving staat altijd vermeld voor welke materialen je de lijm kunt gebruiken.

 

3. Placemats

Placemats zijn erg handig om te gebruiken als omslag van een bloemenvaas. Het is wel het makkelijks als de vaas een cilindervorm heeft, anders wordt je diy project een uitdaging. Placemats kunnen aan de prijzige kant zijn, maar de Action heeft veel soorten voor een paar euro's. Voor ieder interieur wel een placemat die match. Van goud glanzende placemats tot aan placemats gemaakt van riet of bamboe. Ikzelf heb alweer lange tijd geleden een kunstleer placemat gebruikt. De placemat heb ik passend geknipt en aan beide uiteinden gaatjes gemaakt. Vervolgens heb ik met een kunstleren touwtje beide uiteinden vastgemaakt, met als resultaat een stoere uitstraling!

 

4. Luchtdrogend klei 

Ik gebruik luchtdrogend klei voor veel van mijn diy projecten. Het kneden geeft me een rustgevend gevoel en doet mij denken aan mijn kindertijd. Luchtdrogend klei is een fijn alternatief op klei dat je moet bakken en iets meer tijd en handigheid vraagt. Daarom is dit een dankbaar product om mee te werken. De klei kun je gemakkelijk om een vaas wikkelen of boetseren zonder dat je daar lijm voor nodig hebt. Een klein beetje water is al genoeg voor de hechting. De klei moet je dan nog wel 24 uur laten drogen, voordat je het verder kunt bewerken zoals het beschilderen ervan. Hiernaast een voorbeeld van mijn laatste diy project met luchtdrogend klei. 

 

5. Macramé touw

Wil je voor een landelijke of boho stijl gaan, dan is macramé touw de oplossing! Je kunt de touw op allerlei manieren vastmaken aan de vaas. Geknoopt of geplakt. De vorm van de vaas maakt niet uit. Hiernaast een foto van een eerder projectje dat ik deed met een karaf die ik als vaas gebruik. Het touw heb ik er zigzaggend omheen gewikkeld en op de punten waar de touw samenkomt vastgemaakt met een beetje warme lijm. Heel makkelijk om te doen en ontzettend leuk om te zien!

 

Hopelijk kun je geïnspireerd aan de slag gaan en je oude vaas onder handen nemen! De lijst met materialen is eindeloos en langer dan de vijf die ik heb opgesomd. De foto bij de introductietekst is van een diy project waarbij ik kleine tegeltjes heb gebruikt. Heb je zelf nog fijne tips? Deel het gerust in een reactie onderaan deze blog! Zo inspireren we elkaar om nog meer creativiteit de wereld in de slingeren :)

Volg me op Instagram voor meer inspiratie!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.