DIY: bloemenvaas upcyclen met klei

Gepubliceerd op 22 januari 2023 om 16:18

Iedereen heeft wel een standaard bloemenvaas. Praktisch maar misschien een beetje saai. Nou ik kan je zeggen dat een beetje klei wonderen kan doen. In deze blog laat ik je zien hoe je een bloemenvaas kunt upcyclen naar een trendy vaas waar je nog lang van kunt genieten! De vaas kun je ook gebruiken als windlicht. Voor dit diy project heb ik een rechte cilindervormige vaas gebruikt. Deze had ik al liggen, maar op een of andere manier nooit gebruikt omdat hij best wel saai is.

Stap 1: Klei uitrollen tot een lange lap

Zoals gezegd heb je voor een make van je bloemenvaas al voldoende aan een stuk klei. Ik heb luchtdrogend klei gebruikt omdat dat sneller gaat en ik eigenlijk niet goed weet of het glas van de bloemenvaas wel bestand is tegen enorme hitte wanneer je de klei zou moeten bakken. Luchtdrogend klei heb je al voor een paar euro's en is superhandig in gebruik. 

Ik heb een stuk klei van ongeveer 200 gram uitgerold tot een langwerpige lap die ik om de vaas heen wil wikkelen. Je kunt de omtrek van de vaas afmeten en die lengte aan klei uitrollen of je past en meet totdat je de juiste lengte hebt. Ik had geen meetlint of liniaal bij de hand, dus ging ik voor optie twee! Wanneer je de juiste lengte hebt, snijd je uit de uitgerolde klei een recht stuk. Tja, en toen had ik wel iets van een liniaal nodig, dus die ben ik alsnog gaan opzoeken ;-).

 

Stap 2: Klei om de vaas wikkelen en vasthechten

Nadat ik een mooie recht lap heb uitgesneden heb ik deze om de vaas gewikkeld. Ik heb de onderste helft bekleed, om ook een stuk glas zichtbaar te laten. Het vasthechten van de klei gaat best makkelijk. Je hebt geen lijm nodig. Eventueel kun je de vaas iets vochtig maken. Ik heb enkel de randen goed tegen de vaas aangedrukt. Omdat je twee losse uiteinden hebt, zie je altijd een naad bij het hechten. Deze naad heb ik weggewerkt door de klei iets te kneden met wat water. De vochtige klei loopt dan makkelijker in elkaar over. Met wat vochtige vingers heb ik alle oneffenheden glad gestreken. 

 

Stap 3: Rondjes uitsteken en modelleren

Vervolgens heb ik een kleine ronde uitsteker gepakt om rondjes uit te steken. Ik had nog een oude set met ronde uitsteker liggen die ik voor koekjes gebruikte. Het bakken heb ik een beetje achter me gelaten, dus nu komen deze stekers goed van pas wanneer ik met klei aan de slag ga. Je kunt ook andere hulpmiddelen gebruiken om beetjes klei uit te steken zoals kleine dopjes van flessen of een appelboor. En wil je voor een organische look gaan, dan kun je de rondjes met een mesje uitsnijden. De rondjes hoeven dan niet strak te zijn.

Nadat ik alle rondjes had uitgestoken, heb ik de strakke cirkels met wat vochtige vingers gemodelleerd. Zo kreeg ik natuurlijke rondjes die niet allemaal even groot en strak waren. Dit gaf de vaas een uniekere en bijzondere uitstraling. 

 

Stap 4: Klei uitrollen voor de onderkant van de vaas

De onderkant van de vaas wilde ik ook bekleden met klei. Dit deel is optioneel en je zou hier al kunnen stoppen. Maar wil je all the way gaan, dan is deze relatief kleine stap zo gemaakt. Door de vaas op de uitgerolde klei te leggen kun je een passend stuk uitsnijden. Vervolgens heb ik dit stuk op de onderkant geplaatst en al boetserend vastgehecht aan de onderkant van de andere lap klei gehecht. Ook hier weer met wat water alles gladgestreken. Nu is de vaas klaar en moet deze goed drogen. Ik heb de vaas ruim een dag laten drogen. 

 

Stap 5: Houten kom bevestigen aan de vaas
De laatste stap is het bevestigen van een voetstuk. Hiervoor heb ik een houten kommetje gebruikt. Dit contrasteert mooi met het klei. Het kommetje heb ik op z'n kop met een beetje kit vastgemaakt aan de vaas. Omdat de klei die ik heb gebruikt mooi wit is, was kleuren wat mij betreft niet nodig. Dus dat betekent dat de vaas klaar is voor gebruik!

 

Materialen voor het upcyclen van een bloemenvaas
Voor deze vaas heb ik luchtdrogend klei gebruikt om deze te upcyclen. Maar er zijn tal van andere materialen die je kunt gebruiken. Een top 5 van materialen heb ik gedeeld bij Tips & ideeën

 

 

 


Benodigdheden windlicht:

  • Glazen bloemenvaas
  • Luchtdrogend klei
  • Houten kom
  • Uitstekers
  • Liniaal of meetlint
  • Kit
  • Wat water

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.