DIY: bloemenvaas of bloempot met bubbels van piepschuim ballen

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 01:13

Een van mijn favoriete diy's op het moment is het upcyclen of maken van bloemenvazen en bloempotten. Dit keer ben ik gaan experimenteren met piepschuim ballen. Vazen en potten met leuke speelse bollen of bubbels in verschillende soorten en maten. Vaak van glas of klei. Je ziet ze best wel vaak in winkels waar je decoraties kunt vinden voor je interieur zoals H&M Home, Kwantum, Blokker, Xenos, etc. Voor een paar tientjes heb je al een mooie variant te pakken. Maar voor een paar euro's heb je een unieke vaas of pot! En ik laat je graag zien hoe je dat voor elkaar krijgt!

Stap 1: Piepschuim door midden snijden en bevestigen aan het glas

Voor dit project heb ik een oude glazen vaas gebruikt, waar een kaars in zat. Wanneer de kaars is opgebrand kun je twee dingen doen: weggooien of hergebruiken. Ik vond de vaas nog goed te gebruiken, dus besloot ik om deze te upcyclen zodat ik het kon gebruiken als bloempot. 

De eerste stap in dit creatieve proces was het door midden snijden van de piepschuim ballen. Zo kun je ze makkelijker bevestigen en steken ze minder uit. Ik heb ongeveer 18 ballen gebruikt, want het was een redelijk grote vaas. Vervolgens heb ik de piepschuim ballen met wat kit vastgeplakt aan de vaas. Ik ben aan de rand begonnen en plakte de ballen per rij. Iedere rij verschoof ik de ballen, zodat ze mooi als een soort puzzel in elkaar pasten. Nadat ik de vaas volledig had beplakt, heb ik de onderkant meegenomen. Dit zorgde voor een mooie afwerking aan de onderkant. 

 

Stap 2: Ruimtes opvullen met muurvuller of modelleerpasta

Doordat ik ronde ballen heb gebruikt, ontkwam ik er niet aan dat er ruimtes ontstonden. Op zich geen probleem, want er ging nog verf overheen. Maar omdat ik voor een iets mooiere afwerking wilde gaan, ben ik met een laag muurvuller over de piepschuim ballen gegaan, en heb de lege ruimtes voor een deel opgevuld. Vervolgens heb ik de muurvuller even laten drogen (ongeveer een half uur) en heb ik met wat water de oneffenheden zoveel mogelijk weggestreken. 

In plaats van muurvuller kun je ook kiezen voor luchtdrogend klei. De klei rol je dun uit en wikkel je rondom de piepschuim ballen op de vaas. 


Stap 4: Vaas beschilderen

De vaas heb ik een dag goed laten drogen. Daarna heb ik de vaas geschilderd met gebroken wit. Hiervoor heb ik witte verf gemengd met een klein beetje okergeel. Voor extra structuur heb ik baking soda door de verf gemengd. De binnenkant van de vaas heb ik ook geverfd. Dit hoeft op zich niet als je er een plant in doet. 

Na een uurtje drogen was mijn nieuwe bloempot klaar en staat ie sierlijk op mijn haardschouw!

 

 

Materialen voor het upcyclen van een bloemenvaas
Voor deze vaas heb ik piepschuim gebruikt om deze te upcyclen. Maar er zijn tal van andere materialen die je kunt gebruiken. Een top 5 van materialen heb ik gedeeld bij Tips & ideeën

 


Benodigdheden windlicht:

  • Oude (bloem)pot  
  • Piepschuim klei
  • Muurvuller of modelleerpasta
  • Kit
  • Verf
  • Baking soda
  • Kwast of penseel
  • Wat water

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.