Geef je oude kaars een nieuwe look met luchtdrogende klei

Gepubliceerd op 19 juni 2023 om 20:12

Heb je een oude kaars liggen die je niet weg wilt gooien? Geef het een tweede leven door het aan te passen en er een prachtige nieuwe creatie van te maken! 

Een tijd geleden heb ik een kaars gemaakt door twee schoteltjes aan elkaar te bevestigen en in een van de schotels kaarsvet te gieten. Deze kaars in mijn badkamer en begon een beetje beschadigd te raken door vocht. Weggooien vond ik zonde, want de kaars was nog niet opgebrand. Dus tijd voor een nieuwe look!

In deze blog deel ik een eenvoudig stappenplan hoe ik deze oude kaars nieuw leven heb ingeblazen. Laten we aan de slag gaan!

Stap 1: Schoonmaken van de oude kaars

Voordat ik begon met de transformatie heb ik de oude kaars schoon gemaakt met een vochtig doekje. De kaars heb ik destijds niet voorzien van een vernislaag, waardoor de verf ging bladeren. Ik heb alle loszittende stukjes verwijderd.

 

Stap 2: Uitrollen van de klei

Ik heb de kaars even weggelegd, en ben de klei gaan uitrollen tot een lange strook. Een tip: zorg ervoor dat de dikte van de klei gelijkmatig is, zodat het gemakkelijk rond de kaars kan worden gewikkeld. Dit doe je door de klei tussen twee stokjes uit te rollen of twee stukken hout of van ander materiaal.

 

Stap 3: Wikkel de klei om de twee schotels

Vervolgens heb ik de uitgerolde klei voorzichtig om de twee schotels van de oude kaars gewikkeld. Ik heb de klei goed tegen de randen aangedrukt en het overtollige klei met een mesje weggesneden. Gebruik waar nodig vochtige vingers om de klei goed aan elkaar te kneden. Dit zorgt voor een stevige hechting en een naadloze uitstraling.

 

Stap 4: Maak organische gaten in de klei

Nadat het klei goed om de kaars (eigenlijk de twee schotels) zat, heb ik een ronde uitsteker gebruikt om willekeurige gaten in de klei te maken. Je kunt natuurlijk ook wat anders gebruiken als je geen uitstekers hebt. Een dopje van een fles werkt net zo goed! Ik heb de gaten willekeur groter gemaakt en gevormd door met vochtige vingers de randen glad te kneden. Zo ontstaat er een organische look en daar wilde ik voor gaan!

 

Stap 5: Geef de kaars een nieuwe kleur

Tot slot heb ik de kaars laten drogen en het een nieuwe kleur gegeven. En ja, ik houd nou eenmaal van neutrale kleuren, dus ging ik voor taupe gemengd met wit. Je kunt ook experimenteren met andere kleuren of zelfs baking soda gebruiken voor een uniek effect. De verf heb ik met een kwast aangebracht door het te deppen om zo meer textuur te creëren. Je kunt hier ook een sponsje voor gebruiken. Vervolgens heb ik het laten drogen, en klaar was mijn nieuwe kaars! Dit keer heb ik de kaars in mijn loungekamer geplaatst en geniet ik er ‘s-avonds van wanneer ik een boekje lees of gewoon aan het relaxen ben!

 

Zo zie je maar! Met een beetje creativiteit en luchtdrogende klei kun je je oude kaarsen een frisse en trendy uitstraling geven. Door de stappen hierboven te volgen en je eigen persoonlijke touch toe te voegen, kun je een unieke decoratieve kaars creëren die perfect past bij je interieur. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geef je oude kaarsen een tweede leven!


Benodigdheden windlicht:

  • Oude kaars
  • Luchtdrogend klei
  • Verf
  • Uitsteker

 

  • Sponsje of penseel
  • Wat water

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.